A végbélvizsgálat Aranyér Központunkban.

A proktológiai vizsgálat előtt előkészítésként csak egy székletürítés javasolt, beöntés, bélmosás, hashajtás nem szükséges. A végbélvizsgálat előtti koplalás nem csak felesleges, de akár ájuláshoz is vezethet a vizsgálat körüli felfokozott idegállapotban, erért káros és veszélyes is lehet.

A konzultáció vendégeink részletes kikérdezésével kezdődik. A következő kérdésekre mindenképpen számítani kell:
“Széklete rendezett-e? Van-e vérzése, fájdalma székeléskor? Érez-e időszakos vagy állandó duzzanatot, viszketést? Vett-e észre váladékozást, haspuffadást, fogyást? Székletét és a szeleket vissza tudja-e tartani? Volt, van-e a családban rosszindulatú daganatos beteg? Panaszaival vizsgálták-e már korábban? Van-e egyéb betegsége, gyógyszerérzékenysége? Szed-e valamilyen gyógyszert, különös tekintettel a véralvadásgátlókra?”
Kórelőzmény esetén az elhozott dokumentációt is ilyenkor tekintjük át. Érdemes ezért a válaszokat előre átgondolni, a korábbi papírokat elhozni.
A gördülékeny bejutás céljából, kérem olvassa el előre Tájékoztató és beleegyező nyilatkozatunkat!
A vizsgálat alatti teendőiről, az arra való felkészülésről talán minden fontosat elolvashat a www.proktológus.hu oldalon.

A proktológiai vizsgálathoz a legkevésbé kellemetlen és a szemérmet legkevésbé bántó testhelyzet a bal oldalfekvés a hashoz felhúzott térdekkel. Nagyon fontos, a vizsgálatot és a kezelést nagyban segíti a testi-lelki ellazulás, ami a körülményeket tekintve sokszor igen nehéz. Ebben sokat segít a nyugodt környezet, türelmünk és megnyugtató viselkedésünk.
A vizsgálat minden esetben a végbéltájék megtekintésével kezdődik. Néhány elváltozásra már ekkor fény derül.
Ez után következik az ujjal való kíméletes végbélvizsgálat, mikor is a végbél fájdalma, a fájdalmasság iránya, a záróizom feszessége, esetleges kinövések is vizsgálhatók. A sokak által igényelt altatásos végbélvizsgálat sok végbélprobléma kiderítésére (pl. fájdalom) alkalmatlan, erre a legendásan kíméletes vizsgálati technikánkkal nincs is szükség (vendégeink ezzel kapcsolatos véleményéről itt olvashat>>). Nagyfokú fájdalom esetén viszont a további vizsgálatnak értéke sokszor kétséges, egyes betegségek állapotát csak rontja, ilyenkor érdemes ettől eltekinteni, a kezelés egy későbbi időszakában pedig fájdalom nélkül elvégezni.
A végbéltükrözéskor (anoscopia) a végbél alsó 5-8 centiméterét lehet megvizsgálni, ekkor lehet a nyálkahártya és az aranyerek állapotát rendesen megítélni. Végbéltükörből a talált betegségtől és az esetleges kezeléstől függően többféle vastagság (a speciálisan gyártott 14mm vékonytól az akár operációs 22mm-ig) használatos. Ilyen előkészülettel történik az aranyerek esetleges kezelése – gyűrűzése – is.
Ezek után kerül sor a végbél alsó 15-20cm átnézésére, amit vékony, 14mm-es rektoszkóppal végzünk, minimális kellemetlenséggel.

A vizsgálat során felmerülhet vastagbélgyulladás vagy vastagbélrák lehetősége.
Az általunk használt, legkorszerűbb, kombinált székletteszttel nagy biztonsággal eldönthető, hogy szükséges-e a továbbiakban a vastagbél teljes hosszának átvizsgálása, a vastagbéltükrözés, kolonoszkópia.

Call Now Button Jelentkezzen be most!