headerphoto

Végbélrepedés

A végbélrepedés sikeres gyógyítása, műtét nélküli kezelése rendelésemen olyan módszerrel történik, mely a végbélrepedés kiváltó okára hat, és ami legtöbbször még a végbélrepedés műtétjekor sincs kezelve.

Meghatározás

 A végbélrepedés (fissura ani) a végbél alsó részén lévő nyálkahártya-sérülés, berepedés, helyén egy idő után helyén nyálkahártya-fekély alakuhatl ki.

Kiváltó okok

 A végbélrepedés közvetlen kiváltó oka hasmenés vagy székrekedés, felfázás, esetleg gyulladásos bélbetegség, melyek felsebzik a nyálkahártyát. A végbélrepedés okozta igen intenzív fájdalom a végbél záróizmaiban kórosan nagyfokú görcsös szorítást okoz, melynek több hatása van. A záróizmon keresztülhaladó, a szorítás hatására elzáródó erek hatására a romlik a keringés, a szorítás hatására szűkült végbélen keresztül hatoló, a berepedést felszakító széklet a keringés romlásával a végbélrepedés gyógyulását hátráltatja. A nem gyógyuló repedés fájdalma fokozza a záróizom szorítását, ami a fájdalmat fokozza, ezáltal ördögi kör alakul ki. Leggyakrabban a nem megfelelően feldolgozott szorongás, a mindennapi stressz az a háttértényező, mely hatására a kórosan fokozott szorítás miatt a végbélrepedés kialakul és fennmarad.

A végbélrepedés okozta panaszok, tünetei

 A székeléskor kialakuló nyálkahártya-sérülés, a végbélrepedés késszúrásszerű, nagyfokú fájdalommal, kevés vérzéssel jár. A fájdalom minden székelés után egyre hosszabb ideig tart, a székelés gondolata is egyre rémisztőbbé válik. Ezek után az ember megpróbál kevesebbet enni és a székelési ingert a lehető legtovább elnyomni, hogy minél ritkábban érezze a székeléssel járó fájdalmat. De a ritkább, keményebb és nagyobb tömegű széklet még fájdalmasabb élménnyel jár. A záróizom-szorítás és emiatt a székeléstől független nyomó fájdalom állandósul, a beteg életminősége, komfortérzete, lelki állapota nagyban romlik. A gyulladás előrehaladtával kinövések jelenhetnek meg a végbélben, melyek félrevezetően az aranyeresség látszatát kelthetik. Ezáltal a maga által elkezdett, nem megfelelő oki, aranyérkezelés (kúpok, krémek) a végbélrepedést feleslegesen fenntartja, tovább rontva a lelki állapotot. A folyanat meg is nyugodhat időlegesen, majd a végbélrepedés akár a legkisebb kiváltó ok hatására is újból kialakulhat.

A végbélrepedés megelőzése

 A végbélrepedés megelőzésére a normális, nem kemény és nem hasmenéses széklethez ajánlott a nővényi rostban, folyadékban gazdag étrend (zöldség-, gyümölcs-, müzli- és korpafélék), rendszeres testmozgás (dinamikus sportok), az alkohol- és csípős ételek fogyasztásának elhagyása, egészséges székelési szokások kialakítása, a stressz okainak lehetőség szerinti száműzése.

Még több tanácsot szeretne? >>

Járóbeteg kezelés, a végbélrepedés műtét nélküli gyógyítása, alapvető okának kezelése

Egy durvább behatolás ilyenkor akár hosszútávra is borzalmas kínokat tud okozni, ezért végbélrepedés gyanúja esetén mindenképpen fontos a kellően óvatos vizsgálat, melyhez rendelésemen speciálisan kialakított eszközök állnak rendelkezésre.

Rendelésemen a megszokott műtéti megoldástól eltérően egy újfajta, igen hatékony, a végbélrepedés alapvető okaihoz visszanyúló mószerrel gyógyítom. Mivel a kialakult végbélrepedés sebészi eltávolítása az alapvető okot, a záróizom kórosan, állandóan fennálló szorítását nem oldja meg, ilyen esetben műtétet nem végzek. A végbélrepedést és a záróizom görcsöt, az ezek okozta panaszokat egyénileg javasolt speciális készítmények, mozgásgyakorlatok, esetleges kisebb életmódváltozások segítségével az esetek jelentős többségében sikerül meggyógyítanom.

Az esetleges kinövéseket csak a záróizomgörcs és a végbélrepedés megszűnése után javasolt eltávolítani, mert bármilyen beavatkozás a végbélen a fájdalom és az állapot nagyfokú romlásához, a betegség kiújulásához vezethet.

Diszkrét, megnyugtató körülmények között várom proktológiai magánrendelésemen Székesfehérváron és Budapesten>>

Hírlevél feliratkozás, ingyenes tanácsok>>

Szakrendelésem

A talált betegségek gyógyítása a páciens állapotához, életviteléhez, körülményeihez igazodik, ezért kezelési javaslatunk minden esetben személyre szabott, egyedi.
Hivatásunk, hogy a különböző végbélbetegségekben szenvedők lehető legnagyobb hányadát egyszerűbb, kíméletesebb módon, de hatékonyan gyógyítsuk meg anélkül, hogy ehhez kórházi befekvés, a munkából és a megszokott életvitelből való kiesés váljék szükségessé. Műtétet csak igen ritkán, a legszükségesebb esetekben javasolunk és a lehető legkevesebb szövetroncsolással végzünk. Sem a betegek rendszeres fél-egyévente történő kúpokkal való ellátása, sem a kórházi műtőbe csábítása nem célunk. Tovább>>

A végbélvizsgálat

A proktológiai vizsgálathoz a legkevésbé kellemetlen és a szemérmet legkevésbé bántó testhelyzet a bal oldalfekvés a hashoz felhúzott térdekkel. Nagyon fontos, a vizsgálatot és a kezelést nagyban segíti a testi-lelki ellazulás. Ebben sokat segít a nyugodt környezet, a vizsgáló türelme és megnyugtató viselkedése. Tovább>>