headerphoto

Aranyér

kialakulása | tünetei | megelőzése | kezelése

Az aranyér gyógyítása, a belső aranyér műtét nélküli kezelése manapság már bevált módszereken alapul, amelyek sokkal kevésbé kellemetlen előkészítéssel, beavatkozással  és utóhatásokkal járnak, mint az aranyér műtétje.

De biztos Ön abban, hogy aranyér okozza
aranyér panaszait?

Az aranyér

 Az aranyér, az aranyérbetegség a végbélben annak tökéletes zárásáért felelős a belső aranyér párnákban normálisan is megtalálható visszér-fonatok kóros mértékű kitágulását, megnyúlását jelenti.

Az aranyér kialakulása, elhelyezkedése több típusba sorolható, a különböző típusú aranyerek kezelésének lehetőségei is alapvetően mások.
Az aranyér fajtáiról Aranyér blogomban olvashat>>

Kiváltó oka kinek ne lenne aranyér betegségre?

 Az aranyér kialakulhat örökletes tényezők (veleszületett kötőszöveti gyengeség), ülő, mozgásszegény életmód, túlzott székletvisszatartás, székelési inger elnyomásakor létrejövő szorulás, székrekedés, hasmenés miatti kemény vagy gyakori híg széklet, rost- és folyadékszegény étrend miatt, de túlsúly, terhesség, betegségek, úgymint májbetegség, a végbélgyulladás és –daganat (rák) is elősegítheti az aranyér kialakulását.

Az aranyér kialakulhat terhesség, szülés következményeként.
Az így létrejött aranyérről Aranyér blogomban olvashat>>

A felnőtt lakosság harmada tapasztalta már az aranyér tüneteit. Mik is ezek?

Az aranyér okozta panaszok, tünetek

 Az aranyér kitágulása miatt elődomborodás, nyákos, nyálkás székletet okozó váladékozás, viszketés, gyulladás, az aranyér falának elvékonyodásával, megpattanásával az aranyér belsejében lévő nyomás időszakos emelkedésekor vérzés, véres széklet alakulhat ki, de aranyér okozta fájdalom a köztudattal ellentétben elég ritkán fordul elő. Az aranyér előrehaladottabb állapotban a végbélbe kiszorulva akár ki is záródhat, majd kifekélyesedhet, vagy gyulladás, fertőzés hatására polipszerű növedékek jelenhetnek meg rajta.

De biztos, hogy aranyér okozza aranyér panaszait?

 Az aranyér tüneténeknek tulajdonított panaszokat -mint a fájdalom, a vérzés, a viszketés, szorulás- leggyakrabban más végbélbetegség okozza, mint pl. a végbélrepedés és a különböző gyulladások, fertőzések. Ilyenkor az esetleg valóban meglévő aranyér gyógyítása -akár gyógyszeresen, akár sebészileg- az aranyérre fogott panaszokat nem szünteti meg, sőt, sokszor még fokozhatja is azokat. Viszont a panaszt okozó betegség kezelésével teljes gyógyulás érhető el anélkül, hogy az aranyér gyógyítása akár szóba is kerülne. Ezért is fontos a teljes proktológiai szakvizsgálat alatt az "aranyér" probléma okának pontos, szakszerű felderítése.

Erről bővebben Aranyér blogomban olvashat>>

Külső aranyér, ami egy kicsit más

 A külső aranyér a végbélnyílás szélén, kívül lévő, már a bőr alatt kialakult visszér-fonat kitágulása. A külső aranyérben gyakrabban képződik vérrög, mely hirtelen kialakuló, de állandó nyomó jellegű fájdalommal, kitüremkedéssel általában nagy riadalmat kelt. Leggyakrabban a vérrög felszívódásával az aranyér eltűnik, de ritkábban be is gyulladhat, ki is fekélyesedhet, vérző, végstádiumú belső aranyér képzetét keltheti. Maradványaként sokszor bőr"aranyér", -nyúlvány marad hátra, mely a későbbiekben begyulladhat, esztétikai, higiéniai problémát is okozhat.

A külső, rögösödött aranyérről Aranyér blogomban olvashat>>

Aranyér megelőzése, amit jobb mielőbb elkezdeni

 Az aranyér okozta panaszok és az aranyér betegség kialakulását megelőzheti, késleltetheti, az aranyér elleni kezelésnek is része lehet a növényi rostban, folyadékban gazdag diéta (zöldség-, gyümölcs-, müzli- és korpafélék), mely laza, lágy székletet okoz, a rendszeres testmozgás (dinamikus sportok), a túlsúly csökkentése, az alkohol és csípős ételek fogyasztásának elhagyása, egészséges székelési szokások kialakítása.

Még több gyakorlati tanácsot, aranyér titkokat szeretne?
Kattintson ide, itt megtalálhatja! >>

Aranyér kezelése, ahogy általában én csinálom.

Vélemény:

"Életem során sajnos betegségeimből kifolyólag sok-sok ápolóval és orvossal volt személyes találkozásom, de az Ön rendelésén tapasztalt benyomásaim, valamint az ezeken az oldalakon leírtak is megerősítettek abban, hogy az Ön által felvázolt "eszményi proktológia" valóban azt a célt szolgálja, amit a beteg szinte el sem tud, vagy mer képzelni, hogy ilyen is létezik a gyógyulása érdekében!
Hiszem és tudom, hogy áldozatos munkája követendő lesz mások számára is!
tisztelettel: V. I.
"

 A nem végstádiumú, még lényegi, állandó előeséssel nem járó aranyér kezelésekor általában a teljes gyógyulást jelentő gumigyűrűzés (Barron-ligatura) és az infravörös égetés (fotokoaguláció) speciális kombinációját alkalmazom.
Ennek előnye, hogy a végbél működésének és felépítésének egységét a kezelés lényegében nem befolyásolja, így az aranyér műtétnél sokkal kisebb megterheléssel, fájdalommal és kellemetlenséggel jár. Ezért a pácienseim napi életvitelének megváltoztatására legtöbbször nincs szükség, általában nem befolyásolja a munkaképességet, a mindennapi életet (fürdés, könnyű sportolás), és szövődményrátája ezen előnyök mellett is alacsony.

 Az aranyér gyűrűzésének lényege, hogy az aranyér belső, nyaki részét, ahol már közvetlen fájdalomérzet nincs, egy szoros gumigyűrűbe húzom, majd infravörös fénnyel hőkezelem. Ennek hatására a gumigyűrűben lévő megszorult aranyér részlet 3-4 nap alatt elfonnyad, és az aranyér a gumigyűrűvel együtt a széklettel lelökődik. Mivel általában 3-4 aranyér csomó beteg, teljes gyógyulás a legalább két hetenként végzett, összesen 3-4 aranyér kezelése után várható.

 A IV. fokú, tehát a már állandóan előesett, végstádiumú aranyér és külső aranyér csomók esetében sokszor a fent említett gumigyűrűzéssel kombinálva helyi érzéstelenítésben ambuláns aranyér műtétet végzek, mely nem igényel kórházi befekvést, hosszas előkészítést. A beavatkozáshoz a világszínvonalú Ellman cég rádiófrekvenciás vágókészülékét alkalmazom, mely a tapasztalatom szerint más berendezéshez képest minimális szövetroncsolás mellett sokkal kevésbé fájó és tisztábban gyógyuló sebet hagy maga után. Ilyen esetekben, mivel a beavatkozás helyén ideiglenesen hámhiány marad, a munkaképesség pár napig, hétig csökken, ezért érdemes erre az időre pihenőt kivenni. A váladékozás és kisfokú fájdalom ekkor inkább fennállhat.
Ha a fenti módszer előreláthatólag nem hoz sikert, előreeső aranyér esetén szóba jön a végbél körvarrógéppel végzett Longo-műtét, mellyel a műtét utáni felépülés a hagyományos aranyér műtétnél sokkal gyorsabb, lényegesen kevesebb panasszal jár.
Mind külső, mind előrehaladott belső aranyér meglétekor viszont hagyományos aranyérműtét javasolt, ezt egy speciális műszerrel, Ligasure-ral végezve a páciensnek lényegesen kevesebb szövődménnyel (fájdalommal, vérzéssel, székelési nehézséggel, sebgyógyulási zavarral) kell szembenéznie.

Jelentkezzen be most!
Amennyiben szeretne diszkrét, megnyugtató körülmények között a fenti elvek szerint gyógyulni, várom proktológiai magánrendelésemen Székesfehérváron és Budapesten >>

Aranyér elleni titkokat,
ingyenes tanácsokat szeretne >>

Keresztnév*:

E-mail cím*:

A végbélvizsgálatról szóló videósorozatot is látni akarom!

Szakrendelésem

A talált betegségek gyógyítása a páciens állapotához, életviteléhez, körülményeihez igazodik, ezért kezelési javaslatunk minden esetben személyre szabott, egyedi.
Hivatásunk, hogy a különböző végbélbetegségekben szenvedők lehető legnagyobb hányadát egyszerűbb, kíméletesebb módon, de hatékonyan gyógyítsuk meg anélkül, hogy ehhez kórházi befekvés, a munkából és a megszokott életvitelből való kiesés váljék szükségessé. Műtétet csak igen ritkán, a legszükségesebb esetekben javasolunk és a lehető legkevesebb szövetroncsolással végzünk. Sem a betegek rendszeres fél-egyévente történő kúpokkal való ellátása, sem a kórházi műtőbe csábítása nem célunk. Tovább>>

A végbélvizsgálat

A proktológiai vizsgálathoz a legkevésbé kellemetlen és a szemérmet legkevésbé bántó testhelyzet a bal oldalfekvés a hashoz felhúzott térdekkel. Nagyon fontos, a vizsgálatot és a kezelést nagyban segíti a testi-lelki ellazulás. Ebben sokat segít a nyugodt környezet, a vizsgáló türelme és megnyugtató viselkedése. Tovább>>